Amsterdamse krakers vaak vrijuit
30 juni 2015

De Amsterdamse politiecommissaris de heer Leen Schaap gaf enkele dagen geleden in een opiniestuk in Het Parool aan dat het kraakverbod lang niet altijd te handhaven is. “Als krakers een leeg gebouw kraken, is al vrij snel juridisch aannemelijk dat zij daar wonen. Dat geeft hun rechten die de overheid niet zomaar mag schenden.’’

Zondagavond 28 juni jl. werd goed duidelijk waar commissaris Leen Schaap op doelt. Op Prinseneiland en in de Jan Hanzenstraat in Amsterdam werden twee panden gekraakt. Het blijkt hierbij steeds vaker om buitenlandse krakers te gaan, die niet voor de door hun veroorzaakte schade aansprakelijk kunnen worden gesteld. Met alle financiële gevolgen van dien voor de eigenaren; zij krijgen na ontruiming de rekening gepresenteerd.

Daarnaast zorgt het Amsterdamse beleid er voor dat de eigenaar van het pand eerst aangifte moet doen voordat het OM beslist of een pand überhaupt wordt ontruimd. Niet zelden wordt verwezen naar een civielrechtelijke procedure, waarbij een eigenaar eerst zijn spoedeisend belang moet aantonen. Een proces dat u niet alleen veel geld, maar ook veel kostbare tijd en energie kost.

De heer Schaap geeft daarom eigenaren van gebouwen in Amsterdam een overweging mee: “Wat niet leegstaat, wordt niet gekraakt. Doe er uw voordeel mee.”

Politiecommissaris Leen Schaap in Het Parool

30 juni nieuwsartikel De Telegraaf