Beschermer koopt voormalig Kantongerecht van Rijksvastgoedbedrijf
30 oktober 2017

Het voormalig Kantongerecht aan de Kerkgracht in Den Helder, dat drie jaar geleden uit bezuinigingsoverwegingen werd gesloten, is verkocht. En aan niet zomaar een koper. Nadat het Rijk in 2014 het mes zette in het aantal gerechtsgebouwen besloot het Rijksvastgoedbedrijf om Dé Vastgoedbeschermer in te zetten om het pand te beschermen. Dankzij de invulling door tijdelijke ondernemers kreeg het monument een bestemming tot aan de verkoop. Brigitte Jacobs, mede-eigenaresse van KJK Architecten, was één van die ondernemers. “Iedere dag dat ik aan het werk was dacht ik: hoe gaaf zou het zijn om ons bedrijf hier te vestigen. En nu is het zo ver.” Brigitte besluit eerder dit jaar samen met haar (zaken)partner Duco Kapitein het gerechtsgebouw te kopen.

Het architecten- en ingenieurskantoor van het architectenduo is enkele honderden meters verderop aan de Kerkgracht uit zijn jasje gegroeid. Het bedrijf met, naast het duo, 7 werknemers wil verder groeien, maar kan die werkplekken in de omgebouwde tussenwoning niet meer kwijt. Jacobs vertelt: “Om iedereen te kunnen huisvesten had ik mijn werkplek opgeofferd. Het viel me op dat het voormalige Kantongerecht te koop stond en er door Dé Vastgoedbeschermer tijdelijke werkruimtes werden aangeboden. Ik werkte destijds in mijn slaapkamer op zolder en was onbewust op zoek naar uitbreiding van ons kantoor. In december 2016 kreeg ik een werkruimte toegewezen, wat betekende dat ik van zolder kon.”

De laatste jaren voor de sluiting vonden er nog nauwelijks zittingen plaats in het Kantongerecht. Die werden sindsdien in de tuinkamer beneden gehouden. De voorkamer werd de wachtkamer, die sinds december 2016 in gebruik is door Brigitte Jacobs. Al leidt die werkomgeving ook wel eens af. “Ik dwaalde geregeld door het pand. Voor Dé Vastgoedbeschermer hield ik mede in de gaten of er geen lekkages optraden of kapotte vensters waren. Ik ben bouwkundige en die zijn altijd nieuwsgierig naar hoe iets in elkaar zit. En dit pand heeft al 150 jaar achter de kiezen dus ik wilde steeds weten wat er nog meer verstopt zat in dit pand. Een soort architectuur-archeologie”, vertelt Jacobs lachend.

© Foto George Stoekenbroek

De oude bouwtekeningen zijn doorslaggevend
Tot 1910 was het monument aan de Kerkgracht in gebruik als Kantongerecht met Huis van Bewaring. Doorslaggevend voor het architectenduo waren de oude bouwtekeningen van de oorspronkelijke bouw in de jaren 1860 en de grote verbouwing in 1910. Daaruit bleek dat bij de verbouwing in 1910 het Huis van Bewaring achter het Kantongerecht gedeeltelijk was weggebroken, verbouwd en vergroot met een conciërgewoning. “We zaten erover na te denken om een bod uit te brengen op het pand, ons kantoor groeit en we hebben de ruimte nodig. Maar het Kantongerecht is heel groot. Toen uit de tekeningen bleek dat er ooit een conciërgewoning in had gezeten, lijkt ons dat perfect als mantelzorgwoning voor mijn schoonvader en oud-architect Meindert Kapitein.”

Jacobs vervolgt: “Toen was ons programma volledig gevuld. We wisten hoe de biedingsprocedure in elkaar stak, die konden we in het biedboek opvragen. Ik heb ons meteen in het begin van de procedure als gegadigde aangemeld. Vervolgens ben ik de financiering gaan regelen. Dat we het hoogste bod hebben kunnen doen is fantastisch.”

In oude glorie herstellen
De rechtbank wordt weer wit, de originele kleur. Het pand was oorspronkelijk voorzien van een geschilderde witte pleisterlaag, die bij de renovatie van omstreeks 1990 werd vervangen door een gele sauslaag. Ook wil het architectenkoppel de letters ‘Kantongerecht’ weer op de gevel, het groenperkje herstellen en een boom op de hoek. “We gaan eerst stevig restaureren, het pand weer in de oude glorie herstellen. Veel repareren en schilderen. Dan gaat het hele kantoor over, van Kerkgracht 30 naar Kerkgracht 4. En zullen we elke dag trots en gelukkig zijn dat we hier mogen werken.”