Kraken als statement tegen opkomend toerisme
20 juni 2017

De woningnood is vaak de belangrijkste reden dat een leegstaand pand wordt gekraakt. Uit protest tegen het groeiende toerisme in Amsterdam heeft een groep krakers afgelopen weekend een pand aan de Koninginneweg bezet. Ondanks dat er aangifte is gedaan door de eigenaar, moeten er eerst concrete plannen overlegd worden voordat de krakers uitgezet kunnen worden.

De krakers vinden het problematisch dat een groot deel van de gebouwen wordt ingezet voor toerisme, met als belangrijkste doel om winst te maken. Tegen het Parool vertelt één van de krakers: “Het is al zo moeilijk om een betaalbare woning in de hoofdstad te vinden. Fietsers die op weg zijn naar hun werk worden nu vervangen door hordes toeristen met rolkoffers.”

Geen uitzetting
Het gekraakte pand aan de Koninginneweg is eigendom van Gillian Tans, directeur van Booking.com, een bekende naam in toerisme en vakantieverhuur. Uit het Kadaster blijkt dat het pand is opgesplitst in negen appartementen en er is een mogelijkheid tot ‘shortstay’. Dat betekent dat een appartement voor minimaal zeven nachten verhuurd mag worden aan expats. Het verhuren aan toeristen of shortstay is echter niet de bestemming van het pand. De appartementen gaan uiteindelijk wel in de verhuur, maar dan wel langdurige verhuur.

Een woordvoerder van Booking.com laat aan het Parool weten dat Gillian Tans meteen aangifte heeft gedaan van de krakers. De gemeente heeft daarop gereageerd nog niet te ontruimen voor leegstand, daarvoor moet de eigenaar eerst concrete plannen voorleggen over de invulling van het pand. Tot die tijd zijn de krakers niet uit te zetten en verwerven ze huisvrede in hun gekraakte woning. Dat betekent dat de eigenaar niet zomaar de woning mag binnendringen of de krakers eigenhandig het huis uit mag zetten.