Krakers in panden aan het Spui in Den Haag
1 mei 2017

In de media - Omroep West

In de Haagse binnenstad hebben krakers vorige week hun intrek genomen in twee panden aan het Spui. Het gaat om twee woonhuizen vlakbij het stadhuis. Met de actie willen ze niet alleen hun eigen precaire woonsituatie oplossen, maar ook ‘de systematische problematiek omtrent woningnood en leegstand’ zichtbaar maken. En waarom? “Omdat we geen Haagse binnenstad met alleen maar kâwhe kak willen. Tegen speculatieve winst en bouw van hotels voor rijke toeristen”, zeggen de krakers tegen Omroep West.

Volgens de zes krakers staan de panden al jarenlang leeg en willen de eigenaren overgaan tot sloop, zodat er een hotel gebouwd kan worden. Ze vinden het onverteerbaar dat er nog steeds panden leegstaan terwijl ‘de gemiddelde Hagenees jarenlang op een wachtlijst moet staan om in aanmerking te komen voor een betaalbare woonruimte’.

Dak boven hoofd
Naar eigen zeggen zijn de krakers allemaal mensen die in een lastige situatie zitten en blij zijn dat ze nu een dak boven hun hoofd hebben. Ze zeggen al contact te hebben gehad met de eigenaar en de politie.

“De politie zegt dat het voorlopen iets is tussen ons en de eigenaar”, aldus één van de krakers. “We hebben water, geen elektriciteit. Maar als dat aangesloten wordt, willen we daar best voor betalen.”