Maatschappelijke kijk op leegstand
28 juni 2018

Nadat basisschool Noorderlicht eind 2016 verhuisde naar hun nieuwe onderkomen, was er voor het schoolgebouw aan de Klokkenlaan nog geen nieuwe bestemming. Om de besluitvorming rondom de nieuwe bestemming goed en grondig te kunnen onderzoeken, besloot de Gemeente ’s-Hertogenbosch in de tussenperiode Dé Vastgoedbeschermer in te zetten voor het tijdelijk beheer van het pand. “Als gemeente willen we graag dat ons vastgoed nuttig wordt gebruikt en tegelijk willen we voorkomen dat het gekraakt wordt.”, vertelt Hoema Popal, vastgoedbeheerder jeugd & onderwijs bij de Gemeente ’s-Hertogenbosch.

“In de meeste gevallen staat een gebouw op de nominatie om gesloopt te worden. In de tussentijd hebben we vaak geen andere invulling”, vervolgt Hoema Popal. “De Gemeente ’s-Hertogenbosch heeft een maatschappelijke kijk op leegstand, dus dan gunnen we het tijdelijk beheer van het pand graag aan een leegstandbeheerder. Vooral zodat het pand netjes wordt onderhouden en om te voorkomen dat het gekraakt wordt.”

Maatschappelijk ondernemen
Inmiddels is het schoolgebouw aan de Klokkenlaan anderhalf jaar in beheer bij Dé Vastgoedbeschermer en biedt het in totaal plek aan zeven bewoners en twee ondernemers. “Voor de bewoners heeft Dé Vastgoedbeschermer de werving en selectie verzorgd. Als gemeente hadden we wel voorkeur met betrekking tot de ondernemers. We willen graag ondernemers uit de regio die op maatschappelijke wijze ondernemen. Uiteindelijk hebben we zelf twee bedrijven geselecteerd.

Eén van de bedrijven is Klusteam De Hambaken. Zij voeren in opdracht van de Gemeente ’s-Hertogenbosch klussen uit voor bejaarden en mensen met een beperking. Het andere bedrijf, Young Connect, neemt volgende maand haar intrek in het gebouw. Met de combinatie van een sportschool en naschoolse activiteiten wordt het een plek waar kinderen tussen de 10 en 18 jaar hulp en begeleiding krijgen bij school, werk en stage. Een omgeving waar respect voor elkaar centraal staat.

Goed vertrouwen
Maandelijks controleert Dé Vastgoedbeschermer het gehele pand op orde, netheid en bijzonderheden. De gemeente bezoekt het pand zelf alleen bij een concreet doeleinde. “We hebben goed vertrouwen in Dé Vastgoedbeschermer. Er wordt zorgvuldig gecontroleerd en iedere maand kan ik de nieuwste rapportage inzien om op de hoogte te blijven van de status van het pand. Wat we als gemeente fijn vinden aan de samenwerking met de leegstandbeheerder? Dat Dé Vastgoedbeschermer zo flexibel is in het regelen van bepaalde zaken en snel handelt op de wensen van de gemeente”, sluit Hoema Popal af.

Dé Vastgoedbeschermer is flexibel in het regelen van bepaalde zaken en handelt snel op de wensen van de gemeente.

Hoema Popal