Schijndel is nieuwe halte voor avonturier
16 februari 2017

De oude burgemeesterskamer van Schijndel heeft een nieuwe bewoner met een bijzonder verhaal. - Door Robèrt van Lith, Brabants Dagblad

'Welkom in de burgemeesterskamer van Schijndel", zegt Eric Mijnster (28). Hij staat in de deuropening van de voormalige werkkamer van Jetty Eugster. Mijnster heeft geen idee wie de laatste burgemeester van Schijndel was. De Tilburger kent het dorp nauwelijks, hij is een van de eerste tijdelijke bewoners van het voormalige gemeentehuis. ,,Fantastisch dat ik deze burgemeesterskamer toegewezen kreeg."

Het kan haast geen toeval zijn, want het levensverhaal van Mijnster zit vol bijzondere gebeurtenissen. Het was ergens halverwege 2015 toen hij een radicaal besluit nam. Hij woonde toen in een huurappartement achter de schouwburg in Tilburg en studeerde er communicatiewetenschappen aan de universiteit. ,,Ik was bezig met afstuderen. Ik zat in de boeken te kijken en dacht: is dit het nou? Wil ik dit de rest van mijn leven blijven doen? Niet dus."

Op reis
Mijnster besloot alles te verkopen en op reis te gaan. ,,Ik kocht een Volkswagenbusje en vertrok. Ik had geen enkele verplichting, kon doen wat ik wilde." De geboren Tilburger bezocht meerdere landen in Europa. Met zijn wielrenfiets in de bus.

Hij was een poosje reisleider, bezocht monniken in Bordeaux, schreef voor wielermagazines en ging in Frankrijk een grote uitdaging aan. ,,Ik heb de Route des Grandes Alpes in Frankrijk non-stop gereden. 36 uur achter elkaar fietste ik in totaal 650 kilometer over veertien bergen, zonder te slapen. Een bewegingswetenschapper zei dat het onmogelijk was, maar het lukte. Dat gaf een enorme kick."

Zaziezoe
Zijn reis en zijn verhalen vielen in de smaak bij volgers van zijn blogs. Eenmaal terug in Nederland wilde Mijnster zijn avonturen met meer mensen delen. ,,Ik sprak er over met een goede vriend van mij, Tim Remie. Hij is gitarist. En hij kwam op het idee om een voorstelling te maken. Sinds een paar maanden staan we in theaterzaaltjes met onze show Zaziezoe. Een kreet die Tim verzon toen hij mij opzocht in Frankrijk. Op het podium vertellen we over onze levensverhalen en over durven dromen."

Zaziezoe slaat kennelijk aan bij het publiek. ,,Mensen vinden onze verhalen heel herkenbaar. Het gaat om keuzes durven maken in het leven. We treden zo'n 30 keer op in Brabant. En we zijn van plan om verder het land in te trekken." Mijnster beseft dat het bijzonder is wat hij allemaal meemaakt. En hoe hij dan in Schijndel is beland? ,,Ik sliep nog steeds in mijn busje, maar dat is hier toch wel behoorlijk koud in de winter hoor."

Via via hoorde hij over leegstandsbeheerder Dé Vastgoedbeschermer. ,,Op hun site zag ik dat dit gemeentehuis in Schijndel beschikbaar kwam. Ik ben echt een Brabander, dus denk dat ik me hier wel thuis ga voelen." Hoe het nu verder gaat met zijn leven, Eric Mijnster heeft geen idee. ,,Ik kijk gewoon wat op mijn pad komt."

In de oude kamer van ex-burgemeester Eugster en haar voorgangers herinnert eigenlijk alleen de oude kast nog aan de burgemeesterskamer. In de ruimte zijn verder alleen een matras, de wielrenfiets van Mijnster en wat spullen te zien. Iets verderop in de nog lege wethouderskamer, heeft hij zicht op de Glazen Boerderij. Die gaat hij zeker bezoeken, zegt-ie. ,,Ik ga me hier wel vermaken."