Sloppenwijk krijgt kleurrijke make-over

Het dorp Kampung Pelangi op het Indonesische eiland Java springt je meteen in het oog. Hoe kan het ook anders als het uitzicht bestaat uit een palet met alle kleuren van de regenboog. Gekleurde huizen, gestipte muren en de mooiste kunstwerken. Het dorp is door kunstenaars omgetoverd tot een kleurrijk regenboogdorp.

Van sloppenwijk naar regenboogdorp
In het dorp heeft ieder huis nu tenminste 3 kleuren. Het lijkt alsof het dorp altijd zo vrolijk is geweest, maar niets is minder waar. Het dorpje is namelijk afgetakeld tot een sloppenwijk. De mensen zijn er arm en konden hun huizen zelf niet meer herstellen. Verandering kwam toen schoolhoofd Slamet Widodo initiatief nam en een verzoek indiende bij de gemeente. Hij kreeg het voor elkaar dat de gemeente zo’n $22.000,- doneerde om het dorp op te knappen. Kunstenaars gingen aan de slag en maakten er een regenboogdorp van.

Een kleurrijke toekomst
Ondanks dat het dorp er nu prachtig uitziet, is Kampung Pelangi een echte trekpleister voor toeristen geworden. De werkgelegenheid is gegroeid, er kunnen nieuwe winkels en restaurants geopend worden en de verkoop van souvenirs stijgt. Het is niet gek dat vooral Instagram vol staat met de mooiste foto’s die daar gemaakt zijn.

Kampung Pelangi is niet het eerste dorp in Indonesië dat een kleurrijke make-over heeft gekregen. Het dorp nam een voorbeeld aan Kampung Kali Code in Yogyakarta en Kampung Tridi in Malang. Dat waren de eerste dorpen die een nieuw likje verf kregen.